Posted on

Stanmer Park

On 8 December the Planning Committee for the national park approved a scheme submitted by the owners of Stanmer, Brighton and Hove City Council, for restoring elements of the park landscape and rearranging the car parking. The Society had welcomed the thrust of the proposals but objected to the large increase in car parking associated with the project.

The Society frequently takes the opportunity to address the committee on proposals on which it has particular concerns or which it wishes to support. In this case we were unsuccessful.

Here is the text of our oral comments to the meeting, from the Society’s Policy Officer:

SDNPA Planning Committee 8 December: Stanmer Park

I’m speaking this morning on behalf of both the South Downs Society and CPRE Sussex.

We believe there is much to welcome in the proposals. Stanmer is a major source of enjoyment and access to the national park. Indeed, living only a few minutes away, I have been a regular visitor to the park, the house and tearoom for many years and know the site well. The city council is to be commended on its efforts to reinvigorate the estate and secure external funding to that end.

We welcome the removal of parking from the access roads and its relocation to the perimeter of the park, provided this can be adequately screened. We agree that the provision of access to the area round the walled garden, the house and the church from any direction other than the entrance gates would be unacceptable.

We acknowledge the need for existing residents and businesses to have vehicle access to their properties, both for themselves and for their customers, and that there will therefore be some continuing traffic through the park. But, and it is a big but, we very much oppose the plan to increase significantly (a net gain of more than 200 spaces) the parking in the very heart of the estate in order to encourage substantial business growth in this inappropriate location – for a third refreshment outlet and for a commercial garden centre. Business growth like this should not be at the expense of conservation and quiet enjoyment.

References in the application to differential pricing between the car parks is misleading: if it were genuinely anticipated that motorists would be discouraged from parking in the centre of the park, there would be no need for such a large increase in numbers of parking spaces and the inevitably associated increase in traffic through the park, in fundamental contradiction to the stated aims of the scheme. It follows that we do not support the new access road between the church and the house or the tree felling programme required for the parking provision.

We would urge you to reject this element of the proposals and seek a more sensitive solution to the issues of traffic and access at Stanmer. The Park has good public transport links and the city council should do more to promote these.

Thank you.